Jedlá pre mozog

21.06.2015 21:08

Vlašské orechy



Sú zdrojom vitamínu E, ktorý je považovaný za účinný antioxidant. Chytá voľné radikály poškodzujúce mozgové bunky. Znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.


×Orechy sú síce zdravé, ale sú tiež alergénom a u detí môžu vyvolať alergické reakcie. Malým deťom nepodávať – riziko udusenia.






Brokolica



Obsahuje vitamín K a kyselinu listovú, zložky ktoré zlepšujú kondíciu hematoencefalickej bariéry. Vďaka nej do mozgu ťažšie prenikajú baktérie, toxíny, ale aj liečivá a ďalšie látky.

Brokolica je nie len zdravá, ale aj chutná. Podávať ju môžeš uvarenú vo forme kašičky už v príkrmoch.





Vajíčka



Obsahujú Cholín (vitamín B8). Dostatočný prívod cholínu zlepšuje pamäťové funkcie, podporuje schopnosť sústredenia a koncentrácie. Upokojuje spánok, obmedzuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje odolnosť pred stresom.

Uvarený vaječný žĺtok by mal byť pravidelnou súčasťou zeleninových príkrmov pre najmenšie deti. Školopovinným deťom môžeš vajíčka dodať formou nátierky (na tvrdo uvarené vajíčka, maslo alebo Lúčina, nadrobno nakrájaná cibuľa, štipka soli) s pečivom na desiatu.


×Vajcia sú považované za alergén. Deťom do 3 rokov sa odporúča podávať iba vaječný žĺtok.





Čučoriedky



Sú bohaté na antioxidanty, ktoré bránia voľným radikálom poškodzovať mozgové bunky. Zlepšujú komunikáciu medzi neurónmi v mozgu. Znižujú riziko Alzheimerovej choroby.




Avokádo

Je zdrojom vitamínu E, ktorý je považovaný za účinný antioxidant. Chytá voľné radikály poškodzujúce mozgové bunky. Znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Avokádo môže byť súčasťou príkrmov pre menšie deti. Je mäkké a chuťovo neutrálne. Starším deťom môžeš pripraviť vynikajúcu nátierku (avokádo a roztlačený cesnak) na topinky alebo pečivo.





Tekvicové jadierka



Obsahujú vitamín E, Zinok, Omega 3, Omega 6 a Magnézium – zložky brániace voľným radikálom poškodzovať mozgové bunky. Zlepšujú pamäť.

Tekvicové jadierka bez šupky a nesolené sú pre staršie deti ideálnou náhradou nezdravých chipsov pri pozeraní filmov.


×Tekvicové jadierka je vhodné dávať iba starším deťom, ideálne bez lúskania a nesolené. Malým deťom nepodávať – riziko udusenia. Do príkrmu môžeš primiešať lyžičku tekvicového oleja


Eva  Gonšorová 5.B

Kontakt

Kontakt na mňa dankomajchrak423@gmail.com